Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Slovenija spada med najstarejša poselitvena območja v Srednji Evropi. Slovensko ozemlje je bilo poseljeno že v kameni dobi, pred več kot 200000 leti. Naši predniki so se na današnje območje naselili v 6. stoletju. Zaradi prometnega in kulturnega stičišča je za ozemlje današnje Slovenije vladal velik politični interes različnih držav. Tedaj je bilo slovensko narodnostno ozemlje večje od današnjega. Do nastanka samostojne Slovenije je bil slovenski narod vključen v mnoge evropske države; včasih tudi razdeljen med več držav. Do leta 1918 so tod vladali Habsburžani, z izjemo med leti 1809 - 1813, ko so ozemlje zasedli Francozi (Ilirske province). Do konca druge svetovne vojne smo bili združeni v Kraljevino Jugoslavijo. Sledila je ustanovitev Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ), v kateri je Slovenija dobila svojo republiko. Jugoslavija je leta 1991 razpadla na več neodvisnih držav, med drugimi tudi na samostojno Slovenijo. Po razpadu Jugoslavije je Slovenija obdržala zunanje meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Na novo je dobila mejo s Hrvaško, ki poteka po nekdanji republiški meji. 

Zemljevid Evrope in članic EU
Slovenija - relief, vode in promet

Slovenija je v primerjavi z ostalimi evropskimi državami majhna država, z majhnim številom prebivalcev. Nastala je šele leta 1991, zato je marsikje še nepoznana. Kako dobro pa jo poznaš ti?

Vpiši manjkajoče podatke:

ime države: Republika Slovenija
velikost države: 20273 km2
št. prebivalcev:(milijoni / natančno število za leto 2013)
2 milijona / 2.060.663 (2013)
glavno mesto: Ljubljana
uradni jezik: slovenski
denarna enota: evro
najvišji vrh: Triglav , 2864 m
kulturni dan: 8.2.
dan upora proti okupatorju: 27.4.
praznik dela: 1.5.
dan državnosti: 25.6.
dan reformacije: 31.10 .
dan samostojnosti in enotnosti: 26.12.
<NAZAJ
>NAPREJ1/241