Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Zaradi stika različnih naravnih enot ima Slovenija raznoliko podnebje in pester rastlinski in živalski svet. Podnebje v Sloveniji določajo dejavniki:
  • geografska lega: Slovenija je v severnih geografskih širinah zmerno toplega pasu;
  • relief: na severu in severozahodu države prevladuje gorski svet, ki proti vzhodu prehaja v gričevje in ravnine;
  • oddaljenost od morja: lega ob Jadranskem morju (Sredozemlje) ter bližina Atlantskega oceana sta ključnega pomena za prehajanje vlažnih zračnih gmot nad Slovenijo.

Ena od posledic obilnih padavin v Sloveniji je gosta rečna mreža. Večina rek spada v Črnomorsko povodje, le nekaj se jih izliva v Jadransko morje. {Hidroenergetski potencial;Hidroenergetski potencial je delo, ki ga lahko opravi vodna masa, če pade z neke višine. To je moč reke, ki bi jo lahko izkoristili za pridobivanje električne energije.} rek kot so Sava, Soča in Drava porabljamo za proizvodnjo električne energije.

Temperature in padavine v Sloveniji

Januarske temperature 
Julijske temperature
Padavine


Iz zemljevida razberi, kakšne so januarske in julijske temperature v tvojem kraju. Prav tako razberi, kolikšna je v tvojem kraju letna količina padavin.

<NAZAJ
>NAPREJ27/241