Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Na podnebne značilnosti Dinarskokraških pokrajin, tako kot drugod v Sloveniji, vplivajo geografska lega, oddaljenost od morja in relief.

Geografska lega v toplem pasu ustvarja letne čase. Oddaljenost od morja vpliva na manjše temperaturne razlike med letnimi časi, ker se morje počasi segreva in ohlaja. Relief vpliva z nadmorsko višino na temperaturo zraka, kot gorska pregrada pa na pogostnost padavin na privetrni strani. 
Za rečno mrežo Dinarsko-kraških pokrajin je značilno, da je skromna, kljub veliki količini padavin. Površinske reke, ki poniknejo - ponikalnice, so praviloma majhne in kratke. Vzrok za redko rečno mrežo je površje, ki je zgrajeno iz prepustnih kamnin.
Na območju Dinarskokraških pokrajin prevladuje gozd. V njem živijo srnjad, muflon, ris, medved, volk. Posebnost pokrajine pa je živalstvo kraškega podzemlja s svetovno znano človeško ribico.

Pojasni, zakaj je količina padavin v Dinarskokraških pokrajinah tako velika.

S pomočjo spleta poišči latinsko ime za človeško ribico (močeril) in ga vpiši v prazen prostor. Proteus anguinus

Orografske (obgorske) padavine

 

<NAZAJ
>NAPREJ194/241