Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

“Krasna si, bistra hči planin, …”

Že Simon Gregorčič je opisal lepoto alpske reke v svoji pesmi Soči. Nič manj niso lepe ostale alpske reke pri svojih izvirih. Pa naj bo to edinstveni izvir Save Dolinke v Zelencih ali večmetrsko padanje vode v slapovih Savice in Rinke. Na svoji nadaljnji poti imajo vse  reke pomemben vpliv na družbo in naravo.

Razmisli o vzrokih za takšno porazdelitev padavin!

 

Prihajajoča fronta v Julijskih Alpah

 

Podnebje

Tudi poleti v gorah lahko sneži

Orografske padavine nastanejo, kadar vetrovi dvignejo vlažen zrak čez orografske ovire (gorske pregrade). Zrak se ohlaja, zračna vlaga se orosi in posledica so padavine. Največ padavin je povsod tam, kjer vlažne zračne gmote naletijo na izrazitejša gorska pobočja; pri nas prvi obronki Julijskih Alp, ki gledajo proti morju.

<NAZAJ
>NAPREJ137/241