Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Gospodarstvo

Kmetijstvo je v Obsredozemskih pokrajinah že od nekdaj zelo pomembna gospodarska panoga. Pokrajine razdelimo na tri večja kmetijska območja: Koprska in Goriška brda ter Vipavsko dolino. Pomembne panoge so vinogradništvo, sadjarstvo, pridelava zelenjave (bučke, jajčevci, paradižnik, radič, beluši...) in oljkarstvo, medtem ko sta v zadnjem obdobju manj pomembna ribištvo in solinarstvo. Predvsem slednje se v nekaterih delih ohranja kot kulturna dediščina in turistični motiv. Tako v solinah pridobivajo sol le še za butično turistično prodajo. Na območju kraških Obsredozemskih pokrajin od kmetijskih dejavnosti prevladuje živinoreja.

Obsredozemske pokrajine


Vinogradništvo

Vinograd


Sadjarstvo

Pobiranje breskev


Oljkarstvo

Oljka


Solinarstvo

Soline

V Obsredozemskih pokrajinah so številne vinske kleti. Vinska klet Goriška Brda v Dobrovem je največja v Sloveniji, stiskalnice oljčnega olja in obrati živilske industrije. V Novi Gorici je bila v preteklosti pomembna lesna industrija, ki je temeljila na gozdovih visokih kraških planot, zaradi laporja pa so v Anhovem postavili cementarno.


Vinska klet Goriška brda

Vinska klet


Stiskalnice

Stiskalnice oljčnega olja – torkle


Živilske industrije

Živilska industrija Obsredozemskih pokrajin


Anhovo

Cementarna v Anhovem je bila v preteklosti izpostavljena zaradi uporabe azbesta pri proizvodnji cementnih izdelkov, saj je veliko delavcev tovarne zbolelo za azbestozo. Gre za poklicno bolezen, ki prizadene pljuča. Pojavi se oteženo dihanje, suh in dražeč kašelj, bolečine v prsih, vnetje nosu, grla, žrela in sapnika.

Anhovo

Od storitvenih dejavnosti je najpomembnejša panoga turizem. Predvsem na območju Pirana in Portoroža, ki je imel poseben status že v času Habsburške monarhije. Razvita sta tako poletni kot zdraviliški turizem, ki izkoriščata ugodnosti, ki jih ponujajo sredozemsko podnebje, solinsko blato in slanica, zato se turistična ponudba na obali precej razlikuje od preostale v pokrajini. V okviru poletnega turizma igra pomembno vlogo navtični turizem (marine v Kopru, Portorožu in Izoli). Poleg prenočitvenih zmogljivosti (hoteli, apartmaji, sobe) so del turistične ponudbe tudi priznane gostilne, ki ponujajo predvsem izjemno okusne krajevne specialitete. Kulinarični turizem je posebej dobro razvit na kmetijah; posebej v Goriških Brdih. V okviru turistične ponudbe se je uveljavilo tudi igralništvo (Nova Gorica, Portorož...).


Portorož

Portorož


Izola

Izola


Igralnica

Casino Portorož

Preberi spodnji odstavek in vpiši manjkajočo besedo.

Prebivalci Obsredozemskih pokrajin se ukvarjajo z različnimi gospodarskimi dejavnostmi.

Najpomembnejša poletna dejavnost je turizem .

<NAZAJ
>NAPREJ216/241