Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vrste risb

Ocenjevanje risarskih veščin ni omejeno samo na umetniške kritike. Dandanes ima to pravico lahko skoraj vsak, ki oceni risbo glede na njeno podobnost z modelom, prepričljivim prikazom prostora, materiala, podrobnosti ... Vendar risanje kot dejavnost ni omejeno na prerisovanje resničnih objektov. Z njim lahko izražamo ideje, razumemo strukturo predmetov, izumljamo nove oblike.

Leonardo da Vinci, skica

Preprosto in nedodelano risbo imenujemo skica. Običajno jo uporabljamo za okviren prikaz idej ali osnutkov. Kroki (francosko croquis) je umetniška skica osnovnih potez, ki jo brez popravkov narišemo v nekaj minutah. Z njo poskušamo zajeti model kot celoto s čim manj detajli. S študijsko risbo se učimo risanja po modelu. Podobna je rentgenskemu posnetku objekta. Na njej razčlenimo prostor in strukturo (anatomijo) objektov. Pogosto se jo uporablja kot predpripravo za večje slikarsko ali kiparsko delo. Risano interpretacijo ali dekoracijo besedila imenujemo ilustracija. Z njo postanejo besedilni zapisi slikovitejši in vizualno lažje razumljivi. Če si ilustracije sledijo v sosledje prizorov, ki pripovedujejo zgodbo, se spremenijo v strip. Za strip so značilni še oblački z besedilom ter filmsko kadriranje prizorov. Poznamo jih v obliki pasičnih (vrstičnih) ali celostranskih stripov. Karikature so satirične ilustracije ljudi ali dogodkov, v katerih je kritični komentar avtorja skrit za površinskim humorjem risbe. Običajno jih najdemo v časopisih in revijah.

Za izdelavo tehnične risbe je treba uporabljati ustrezno orodje (ravnila, šablone ali vektorske risarske računalniške programe). Tehnične risbe so načrti, ki jih pozneje nadgradimo v predstavitvene risbe oziroma v merilu izrisane 3D-podobe objektov (prototipov, vizualizacij še neobstoječih objektov, kot promocijski material ...).

{RAZMISLI; Zakaj mora biti vsak vizualni umetnik tudi vešč risar?}

<NAZAJ
>NAPREJ12/237