Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

INDUSTRIJSKA GRAFIKA

RAZVOJ TISKANIH VIZUALNIH SPOROČIL

Preprosto ter cenovno dostopno razmnoževanje besedil in podob za širjenje informacij sta bili glavni vodili pri razvoju tehnik tiskanja, ki jih danes označujemo za industrijske. Kakovostna in hitra izdelava odtisov, z vse bolj obstojnimi matricami, je omogočila prvo množično produkcijo izdelkov v zgodovini, ki je sčasoma samo še naraščala. Industrijska grafika je izvorno povezana s sporočanjem in oglaševanjem na papirju ter izdelavo dekoracij za tekstil. Z njo se odražajo estetski okus ter prevladujoča sredstva vizualnega in besedilnega sporočanja časa, v katerem je nastala.

{NAŠTEJ; Naštej nekaj primerov izdelkov, ki jih umeščamo v industrijsko grafiko.}

Sodobne grafične tehnike

Največje spremembe v sodobni grafični umetnosti so povezane z razvojem računalnikov, programske opreme in tiskalnikov. Pri tiskanju z igličnimi, laserskimi, inkjet in termičnimi tiskalniki se je spremenilo tako razumevanje grafične matrice kot avtorskega (originalnega) odtisa! Sodobno tiskanje ni več omejeno izključno na 2D-odtise, saj 3D-tiskalniki omogočajo tiskanje reliefnih podob in oblik predmetov.
Oko v različnih grafičnih prikazih, črno-belo, barvno, prostorsko...

Tehnologija razmnoževanja izdelkov in njihovega tiskanja na domu presega stara pojmovanja njihovega razvoja, izdelave ter uporabe. Industrijski izdelki postajajo vse bolj prilagojeni željam uporabnika, grafične podobe pa se selijo na zaslone računalnikov, televizij, telefonov ...

{VPRAŠANJE; Kako bi razložil izraz digitalni tisk?}

Primeri industrijske grafike v preteklosti in danes.

<NAZAJ
>NAPREJ60/237