Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sodobna umetnost

Vsako obdobje ima določena stališča do življenja in umetnosti. V 20. stoletju se je pojavilo ogromno različnih likovnih smeri, ki vsaka po svoje pomenijo odnos do sveta in ustvarjanja.

V tem poglavju si bomo ogledali nekaj izstopajočih in za 20. stoletje značilnih oblik izražanja. Z opisanimi postopki bo lažje razumeti logiko razmišljanja tudi za smeri, ki niso opisane. Miselna odprtost omogoča preprost vstop v svetove sodobne umetnosti, ki se tako hitro pojavljajo. Pri tem je treba ostati pozoren na sporočilnost in izvedbo.

Srečali se bomo s tremi oblikami izražanja in s tremi tipi nalog, ki izhajajo iz pojmovanja umetnosti in umetniških izdelkov, drugačnih od ustaljenega:

  •  delo s predmetom
  •  delo s prostorom
  •  delo s telesom


James Turrell, leto 1972, Projekt Roden krater, Arizona, ZDA

Sodobna umetnost velikokrat uporablja vsakdanje predmete. Pločevinka je predmet, ki zaznamuje 20. stoletje, čas že pripravljene, konzervirane hrane. V delu Claesa Oldenburga preveri, koliko se naš odnos do predmetov spremeni, ko se povečajo. Umetnik Andy Warhol je pogosto upodabljal jušne pločevinke podjetja Campbell. Piero Manzoni se je prav tako ukvarjal s pločevinkami. Gradivo poišči na spletu. Oba umetnika smo spoznali v poglavju moderna umetnost. Italijanski umetnik Piero Manzoni se je prav tako ukvarjal s pločevinkami, toda nekoliko drugače.Piero Manzoni, leto 1961, Merda d'artista (Artist's Shit) 
Andy Warhol, leto 1962, Campbell's Soup Cans
Claes Oldenburg in Coosje van Bruggen, leto 2002, Kupidov lok

<NAZAJ
>NAPREJ207/237