Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

SLIKANJE

Vsebina, tehnike in prostor v sliki

Glavno orodje za izdelavo slike so roke! Z njimi so že v prazgodovini trli, mešali in nanašali različna barvila (pigmente) neposredno na stene jam. Posredno pa za nanos barv uporabljamo čopiče, lopatke, razpršilce itd.

{RAZIŠČI;Poznaš kakšnega umetnika, ki za slikanje ne uporablja rok? Opiši njegov način slikanja.}

V zgodnjem človekovem obdobju je bilo slikanje predvsem zapis vsakodnevnih dogodkov (lov …), obred, didaktični pripomoček ali obrt. Šele pozneje je postalo umetnost, kot jo razumemo danes. Izpopolnjevanje starih ter izumljanje novih slikarskih orodij, barv, podlag in tehnik slikanja je vplivalo na razvoj slogov in estetik, ki so prevladovale v določenem zgodovinskem obdobju in kulturi.

{RAZMISLI; Kako razumeš umetnost slikanja?}

Barve, čopiči, lopatke, paleta za mešanje barv, slikarsko stojalo, platno, posoda za čiščenje čopičev so osnovni slikarski pripomočki.

{RAZLOŽI;Ali se je tradicionalna slikarska oprema do danes kaj spremenila?}Slikarski pripomočki
 Slikarski pripomočki


Digitalni slikarski pripomočki – Illustrator
Digitalni slikarski pripomočki Gimp

Med slikarske pripomočke lahko štejemo tudi likovni jezik (izraz), ki ga slikar uporablja pri svojem delu. Prve slike so upodabljale simbolne podobe oz. poenostavljene vzorce, vzete iz narave. Pozneje so se veščine slikanja izpopolnile do te mere, da so slikarji lahko ustvarili prepričljivo iluzijo stvarnosti in prevarali oko (trompe l'oeil) gledalca. To nihanje med abstraktnim in realističnim pristopom k slikanju, je prisotno že skozi vso zgodovino človeštva.

<NAZAJ
>NAPREJ30/237