Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

BARVNA TEORIJA IN RABA BARVE

Slikanje

Slikanje je umetnost izražanja v barvah. Osnovni gradnik vsake slike pa so barvne ploskve.

Z barvami lahko upodobimo stvari takšne, kot so v resnici – realistično, ali pa na čisto svoj oseben način – ekspresivno, kot prevlado izraza, ki vodi k abstrakciji (poenostavljanju). Čiste barve delujejo na videz ploskovito, v kombinacijah ali mešanicah, kjer prehajajo ali neposredno učinkujejo druga na drugo (se nahajajo v okolici), pa ustvarjajo iluzijo prostora.

{RAZMISLI; Kako bi opisal spodnji sliki? Kakšne so karakterne značilnosti njunih avtorjev?}

André Derain, leto
1905, Portret Henrya
Matissa 
Antonello da Messina, leto
1475, Portret
moškega,
Rim 

Ključ za razumevanje barv je skrit v svetlobi, ki jo izžareva naše Sonce. Že Isaac Newton (1643–1727) je v svojih študijah o optiki spoznal, da je dnevna (bela) svetloba sestavljena iz svetlob različnih barvnih spektrov, tako kot jih vidimo razklonjene v mavrici. To je dokazal s spodnjim poskusom.

Iz Newtonovih mavričnih ali spektralnih barv so šele v 19. stoletju izluščili tri osnovne: rdečo, zeleno in modro, ki združene tvorijo belo svetlobo. Takšnemu mešanju svetlob rečemo aditivno ali optično mešanje barv.

{RAZMISLI; Kaj pomeni oznaka RGB in zakaj vidiš barve na zaslonu računalnika, televizorja, telefona?}

<NAZAJ
>NAPREJ40/237