Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

SREDNJEVEŠKA UMETNOST

Sredi 3. stoletja se je začel postopen propad rimskega imperija. Državljanska vojna, zlom gospodarstva in vdori barbarskih ljudstev so prispevali k propadu političnega sistema imperija. Vnovičen vzpon cesarstva se je sicer zgodil pod vodstvom cesarjev Dioklecijana in Konstantina (TETRARHIJA). Leta 312 je oblast prevzel Konstantin, ki je cesarstvo znova združil in izpeljal celo vrsto reform na vojaškem, političnem in gospodarskem področju. Konstantin je leta 330 za novo prestolnico rimskega imperija razglasil Konstantinopel (današnji Carigrad, turško Istanbul).

V 2. stoletju se je po vsem rimskem imperiju razširilo krščanstvo. Novi verniki so se hitro pridružili Cerkvi. Krščanstvo (od leta 391 uradna vera cesarstva) je postalo vodilni nosilec umetniških pobud. To je bil čas, ko so se kristjani nehali skrivati v katakombah in začeli graditi arhitekturo, namenjeno bogoslužju, ki so jo bogato okrasili s kiparskimi in slikarskimi mojstrovinami.


Katedrala v AachnuEvharistično tihožitje,
2. stoletje,
katakombe svetega Kalista,
Rim
Kolosalni kip cesarja
Konstantina, 4. stoletje

Od leta 476 govorimo o zgodovinskem obdobju srednjega veka. Konec srednjega veka pa povezujemo z letnicama 1492 (odkritje Amerike) in 1453 (propad bizantinskega cesarstva). Delimo ga na zgodnji (5.–12. stoletja), visoki (1050–1150/1200) in pozni srednji vek (od leta 1200 do 15. stoletja).

V umetnosti govorimo o naslednjih slogovnih obdobjih

  • STAROKRŠČANSKA UMETNOST (2.–4. stoletja)
  • BIZANTINSKA UMETNOST (395–1453)
  • UMETNOST PRESELJUJOČIH SE LJUDSTEV (od 4. do sredine 8. stoletja)
  • KAROLINŠKA IN OTONSKA UMETNOST (od sredine 8. stoletja do okoli leta 1000)
  • ROMANIKA (1050–1200)
  • GOTIKA (od leta 1200 do 15. stoletja)

{POGLEJ; Poglej video slogovnih obdobij srednjega veka (za natančnejši pregled časovnice lahko zaustaviš video). Bodi pozoren na srednjeveško glasbo v ozadju.}

<NAZAJ
>NAPREJ144/237