Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Živa bitja izmenjujejo snovi z okoljem. Za živa bitja je značilno, da se prehranjujejo. Hrano pridobijo (živali) ali naredijo (rastline) iz snovi iz okolja. S pomočjo hrane živa bitja pridobijo energijo in snovi za svoje delovanje, rast in razvoj. Živa bitja se razmnožujejo. Vsak organizem se razvije iz drugega organizma, živi določen čas in nato umre ali odmre. Ena izmed najpomembnejših lastnosti živih bitij je, da se odzivajo na dražljaje. To lahko kar hitro ugotovimo pri živalih (če pobožamo mačko, zadovoljno prede; muha odleti, če se ji približamo ...). Pri rastlinah je odzivnost na dražljaje težje opaziti, a če več dni opazujemo liste rastline ugotovimo, da se nagibajo proti svetlobi.

Življenje živih bitij je različno dolgo.

Oglej si nekaj primerov:

  • Nekatera majhna bitja, imenovana mikroorganizmi, lahko živijo le kakšne pol ure.
  • Nekatere rastline (npr. solata) živijo le nekaj mesecev, v toplem delu leta.
  • Večina domačih živali živi nekaj let.
  • Človek živi povprečno 80 let, kar je sorazmerno veliko, a malo v primerjavi z nekaterimi želvami, ki lahko dočakajo tudi 150 let.
    Rekorderji glede dolžine življenja pa so drevesa, saj so nekatera drevesa stara tudi več tisoč let. Si lahko predstavljaš, da je drevo že rastlo, ko so začeli Egipčani graditi piramide!
    Najstarejše drevo na Zemlji naj bi bilo po ocenah znanstvenikov staro več kot 4.800 let.

Živa bitja so zgrajena iz celic

Čeprav se živa bitja med seboj na zunaj razlikujejo, pa so v osnovi vsa podobno zgrajena. Ali se spomniš, iz česa so zgrajene mišice pri človeku ali iz česa je zgrajena koža? Iz česa je sestavljena kri?

<NAZAJ
>NAPREJ90/250