Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Če bi opazovali prerez kakšnega dela rastline pod mikroskopom, bi opazili, da so tudi rastline, tako kot mi, sestavljene iz celic.

Vsa živa bitja ali organizmi so zgrajeni iz celic. V celicah potekajo številni procesi, ki so nujni za obstoj živega bitja. Zato pravimo, da je celica tudi osnovna funkcionalna enota živih bitij. Celica je torej osnovna gradbena in funkcionalna enota živih bitij.

Enocelični organizmi

Celica kot osnovna gradbena in funkcionalna enota lahko živi kot organizem. Tudi ena sama celica je sposobna rasti, razvoja in delitve.

Organizmi na slikah so iz ene celice, zato jim pravimo enocelični organizmi ali enoceličarji. Teh organizmov s prostim očesom ne moremo videti.

<NAZAJ
>NAPREJ91/250