Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Rastline si s fotosintezo same izdelajo hranilne snovi

Način pridobivanja hrane rastlin je v primerjavi z načinom pridobivanja hrane živali drugačen, saj si rastline same izdelajo hranilne snovi. Proces, v katerem si rastline izdelujejo hranilne snovi, se imenuje fotosinteza. Hranilne snovi, ki nastanejo pri fotosintezi, so sladkorji.

Razmisli, zakaj rastline uspevajo samo ob vhodu v jamo, v notranjosti pa ne. 

V katerih pogojih poteka fotosinteza?

Za fotosintezo je potrebna zadostna količina vode, ki jo rastline črpajo iz tal, dovolj svetlobne energije ter tudi zadostna količina ogljikovega dioksida, ki ga rastline privzemajo iz zraka. 

Hranilne snovi, ki nastajajo pri fotosintezi, so sladkorji. En del sladkorjev se porabi za celično dihanje. Drugi del sladkorjev se lahko uskladišči kot rezervna snov v obliki škroba. Tretji del pa se porabi za izgradnjo celičnih sten (celuloza) ali drugih, rastlini potrebnih snovi. Stranski produkt, ki nastane pri fotosintezi, je kisik in ga rastline sprostijo v ozračje. Del tega kisika pri celičnem dihanju rastline potrošijo, del pa živali in ljudje.

<NAZAJ
>NAPREJ113/250