Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Dokaz, da se pri fotosintezi sprošča kisik

V bližnjem potoku poišči vodno rastlino. Za tak eksperiment je primerna npr. račja zel (Elodea canadensis). Odtrgaj del rastline in jo daj v epruveto, ki jo napolniš z vodo, kot je prikazano na shemi, nato oboje daj v kozarec vode. Epruveto potrebujemo zato, da prestrezamo pline, ki jih izloča rastlina. Kozarec daj na svetlo mesto, npr. na okensko polico, in ga tam pusti nekaj dni. Vmes opazuj, kaj se dogaja. Drobni mehurčki, ki izhajajo, so kisik.

Dokaz, da pri fotosintezi nastajajo sladkorji

Rastline pri fotosintezi izdelujejo hranilne snovi – sladkor. Del nastalega sladkorja porabijo sproti, del sladkorja pa se shrani v obliki škroba. Škrob je pravzaprav sestavljen iz več sto molekul sladkorja. Prisotnost škroba dokazujemo z jodovico, ki se ob prisotnosti škroba obarva temno modro.

Vzemi sveže liste rastline in jih pet minut kuhaj na zmernem ognju v alkoholu etanolu. Pri tem se bo izločilo zeleno barvilo klorofil. Prekuhani listi postanejo svetli. Te liste nato namoči v jodovico in opazuj, kako se obarvajo. Če so listi obarvani temno, to pomeni, da je tam nastal škrob.

Ta poskus izvajaj le ob prisotnosti učitelja, saj ima etanol nizko temperaturo vrelišča in je lahko vnetljiv.

<NAZAJ
>NAPREJ114/250