Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Oploditev

Oglej si animacijo prikaza oploditve.

Na podlagi animacije v levem stolpcu vpiši v prazna polja ustrezne besede.

Ko pelodno zrno rastline iste vrste pristane na brazdi pestiča , požene iz pelodnega zrna cevčica, imenovana pelodni mešiček , ki zraste vse do jajčne celice. Ko se združita spolna celica iz pelodnega zrna in spolna celica iz semenske zasnove, pravimo, da je prišlo do oploditve .

Zgradba semena

Ob združitvi moške in ženske spolne celice nastane zigota, iz katere se z delitvami celic razvije zarodek. Iz ovoja semenske zasnove se razvije semenska lupina. Zarodek skupaj s semensko lupino imenujemo seme. Seme vsebuje tudi hranilne ali založne snovi, ki mlado rastlinico zalagajo s hrano, dokler se toliko ne razvije, da si sama proizvaja hrano. Glavna naloga semena je, da zaščiti zarodek pred neugodnimi razmerami ter plenilci.

Seme v prerezu

Seme dvokrpega ginka (prečni prerez)

<NAZAJ
>NAPREJ156/250