Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Plod in seme

Seme skupine rastlin, imenovane kritosemenke, je običajno obdano z osemenjem, ki se razvije iz plodnice. Seme in osemenje imenujemo plod. Skupino rastlin, ki ne tvori plodu, temveč samo seme, imenujemo golosemenke. Več o semenih je zapisano v naslednji enoti.

Raznašanje semen

Semena in plodove raznašajo živali, veter ali voda. Oblika semen in plodov je prilagojena načinu razširjanja. Plodovi, ki jih raznašajo živali, so običajno sočni in živih barv. Živali plodove pojedo, neprebavljena semena pa običajno izločijo daleč vstran od materinske rastline. Plodovi, ki jih raznaša voda, imajo za vodo slabo prepustno lupino ter vsebujejo veliko zraka, da ne potonejo. Semena ali plodovi, ki jih razširja veter, so običajno opremljena z dlačicami (regrat, vrba) ali s 'krilci' (javor).
Nekatere rastline pa imajo razvite strukture, ki izstrelijo seme v okolico in s tem same razširjajo semena. Tak primer je nedotika.

Na podlagi zgornjega besedila si pomagaj pri iskanju pravilnega odgovora.

 

Plodovi črnega bezga

Plodovi javorja

<NAZAJ
>NAPREJ157/250