Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prilagoditve na privabljanje opraševalcev in raznašanje semen

Privabljanje opraševalcev

Poleg obrambe so rastline prilagojene tudi tako, da privabljajo opraševalce in s tem olajšajo oploditev. Privabljanje opraševalcev se je izkazalo kot izredno učinkovita strategija, saj je kritosemenk (med katerimi je večina žužkocvetk) kar 250.000 vrst, drugih višjih rastlin pa približno 40.000 vrst. Rastline privabljajo opraševalce z živopisanimi cvetovi in vonjem. Opraševalci so največkrat žuželke: metulji, čebele in hrošči.
 

Kako uporaba insekticidov (kemičnih snovi za zatiranje žuželk) vpliva na opraševanje?

Raznašanje semen

Oprašene in oplojene rastline razvijejo seme, ki je običajno dobro zavarovano pred neživimi in živimi dejavniki okolja, vendar rastline same ne morejo raznašati semen in jih spustiti na plodna tla. Zato so rastline razvile številne strategije raznašanja semen, pri katerih sodelujejo veter, voda ali živali. Oblika semena je prilagojena načinu raznašanja.

Naberi različne plodove in poizkušaj ugotoviti, kako se raznašajo do novih rastišč. Svoje ugotovitve preveri v knjigah ali na internetu.

<NAZAJ
>NAPREJ203/250