Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Rastline imajo prilagoditve na okolje, v katerem živijo.

Rastline glede na življenjsko dobo delimo na enoletnice, dvoletnice in trajnice.

Enoletnice preživijo neugodne razmere v obliki semen.

Dvoletnice prvo leto običajno razvijejo korenine, steblo in liste, nato neugodne razmere preživijo običajno le korenine. Šele drugo leto se iz korenine razvije rastlina, na kateri se razvijejo semena.

Trajnice živijo različno dolgo, odvisno od vrste, od nekaj let pa tudi več sto let, ter veljajo za živa bitja z najdaljšo življenjsko dobo.

Najpomembnejše prilagoditve rastlin za obrambo pred rastlinojedci so:
- trni ali bodice,
- semena ali plodovi s trdo lupino,
- strupene snovi,
- snovi neprijetnega okusa in
- dlačice, s snovmi, ki opečejo.

Na osnovi fotografij rastlin sklepaj, v kakšnem okolju živijo. Premakni besede na ustrezno sivo polje. Ko postaviš vse besede na pravilna polja, se pojavi napis 'Pravilno.'.

Razmisli, kako so rastline prilagojene na okolje, v katerem živijo.

<NAZAJ
>NAPREJ204/250