Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Kamnine se kot del narave stalno spreminjajo. Kamnine nastajajo in razpadejo ter se ob tem preobrazijo. To so počasne spremembe. Poti, po katerih te spremembe potekajo, lahko povežemo v kamninski krog.
 

Pri ohlajanju magme nastanejo na površini magmatske kamnine, ki jih imenujemo predornine, pri ohlajanju v notranjosti Zemlje pa nastanejo magmatske kamnine, ki jih imenujemo globočnine. Predornine na površini zaradi vremenskih pogojev razpadajo in nastanejo sedimentne kamnine. Sedimentne in magmatske kamnine se lahko pogrezajo v notranjost Zemlje, kjer se zaradi višjih temperatur in tlakov spremenijo. Nastanejo metamorfne kamnine. Kamnine se globoko v notranjosti  stalijo in ob bruhanju magme pridejo na površino Zemlje.

 

Kaj nastane pri taljenju metamorfnih kamnin?

Kako dobro poznaš kamnine?

Poveži opise kamnin s posameznimi kamninami.

V kamnini so vidni prodniki.
Konglomerat
V kamnini so zrnca peska.
Peščenjak
V kamnini so vidni kristalčki. Kamnina ne reagira s kislino.
Granit
V kamnini so vidni kristalčki. Kamnina reagira s kislino.
Marmor
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ37/250