Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prenos snovi poteka po ceveh za prenos sladkorjev in vodovodnih ceveh

Žile v listih, steblu in koreninah so zgrajene iz:
- vodovodnih cevi in
- cevi za prenos raztopljenih sladkorjev.


Prerez stebla kislice (svetlobni mikroskop, povečava $15$-krat)


Vodovodne cevi gradijo celične stene že odmrlih celic, po katerih poteka transport vode in v njej raztopljenih mineralnih snovi iz korenin v liste (ter cvetove in plodove). Vodovodne cevi imajo ojačano celično steno in vsebujejo številna oporna vlakna.

Cevi za prenos raztopljenih sladkorjev gradijo sitaste cevi ali sitke, po katerih poteka transport v vodi raztopljenih sladkorjev iz listov v preostale rastlinske dele. Sitke so v primerjavi z vodovodnimi cevmi manjše. Svoje ime so dobile zaradi celičnih sten, ki imajo veliko luknjic, kar je na pogled podobno situ. Skozi te luknjice snovi veliko hitreje potujejo kot skozi celične stene brez luknjic.

Kako premer žile vpliva na dvig vode?

Pri prečnem prerezu stebla so žile razporejene na dva načina. Žile so pri semenkah iz skupine dvokaličnic razporejene v obliki kolobarja, pri semenkah iz skupine enokaličnic pa so razporejene po vsej površini stebla.

Vzemi nekaj listov zelene in jih daj v kozarec vode, v kateri si raztopil barvilo (npr. tinto za nalivna peresa). Vsakih nekaj ur opazuj, kaj se dogaja.

<NAZAJ
>NAPREJ141/250