Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Topilo, topljenec, raztopina

Če vodi primešaš sladkor, sladkor navidezno izgine, voda pa postane sladka. Temu pojavu pravimo raztapljanje. Najbolj pogosto topilo v naravi je voda.

Voda je topilo, sladkor je topljenec, sladka voda je raztopina.

Masa raztopine je enaka masi topila in masi topljenca skupaj. Če je topljenec obarvan, je obarvana tudi raztopina.
Raztopina ima večjo gostoto kot voda.

V kozarec smo dali vodo. Jajce je potonilo, ker ima voda manjšo gostoto kot jajce. Vodi smo dodali 3 žlice soli in s tem povečali njeno gostoto. Jajce v nastali raztopini plava, torej ima raztopina večjo gostoto kot jajce. Poskus naredi še sam. Namesto sladkorja lahko daš sol.

V vodi se raztapljajo trdne snovi: sladkor, sol, milo ...

tekočine: med, šampon, sirup ...

in tudi plini: ogljikov dioksid, kisik ...

<NAZAJ
>NAPREJ42/291