Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Raztopine

V naravi so skoraj vse tekočine zmes vode in drugih snovi.

Največja raztopina je morje. V 1 l (1000 g) morske vode je približno 35 g soli. Nariši kolačnik, ki ti bo prikazal razmerje med vodo in soljo v morju.

Snov Grami

Mrtvo morje na bližnjem vzhodu ima kar 300 g soli v 1 l morske vode. (Prikaži v zgornjem kolačniku.) Ima večjo gostoto kot človek in v njem ne moremo potoniti. Na njegovem robu se nabira neraztopljena sol.

V našem telesu je 5 do 6 litrov krvi. Tudi kri je zmes. Poleg vode so v njej še beljakovine, sol, sladkor, kisik, rdeče in bele krvničke, krvne ploščice ...

Če si bolan, ti pregledajo kri in urin. V obeh telesnih tekočinah je točno določeno razmerje snovi. Če je česa preveč ali premalo, zboliš.

Tudi pitna voda je raztopina. V Sloveniji imamo več izvirov vode, ki vsebuje večji delež mineralnih snovi. Najbolj znani mineralni vodi sta Donat Mg (Rogaška Slatina) in Radenska (Radenci). Prva vsebuje veliko magnezija, druga pa ogljikovega dioksida.

Pijače so pogosto raztopine. Na embalaži je napisano, kaj vsebujejo. Zgoraj si oglej delež na 1000 g pijače. Sokovi vsebujejo predvsem sladkor in sadje. Sirup, ki ga razredčiš z vodo, pa ima veliko sladkorja.

Izračunaj, koliko je vode. Odštej vse sestavine od 1000 g.

V sirupu je 600 g vode, v soku pa je 600 g vode.

Voda ni edino topilo. Da si umijemo mastne roke, pomijemo posodo ali operemo perilo, moramo vodi dodati čistilo. Tudi barve, laki in lepila niso topni v vodi. Topna so v bencinu ali acetonu.

Čistila lahko vsebujejo nevarne in strupene snovi. Na embalaži morajo biti opozorilni znaki.

Poglej na čistila, ki jih imate doma, kateri opozorilni znaki so narisani. Ugotovi, ali so uporabljeni stari ali novi simboli.

<NAZAJ
>NAPREJ44/291