Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Zaradi sile teže tudi voda teče sama od sebe navzdol, z višjega na nižje mesto. Pravimo, da jo poganja višinska razlika.

Površinska voda, ki nastane zaradi padavin, teče po hribu navzdol. Izliva se v večje reke in na koncu v jezero ali morje. Ko se voda ustavi, je njena gladina vodoravna.

Ko nalivaš sok v kozarec, moraš vrč toliko nagniti, da je gladina soka višja od roba kozarca, gladina soka pa je še vedno vodoravna. To moraš narediti tudi, ko piješ iz kozarca.

Če sta dve posodi med sabo zvezani s cevko, nastane vezna posoda. Gladina tekočine je v obeh posodah enako visoka.

To lastnost izkoriščamo v vsakdanjem življenju:

  • merjenje enake višine pri gradnji,
  • sifon v straniščni školjki,
  • vodovodna napeljava.

S pipami in ventili odpiramo in zapiramo dotok vode. Ko vodo potrebujemo, pipo odpremo in voda priteče. Ko popravljamo ali zamenjujemo vodovodno napeljavo, dotok vode zapremo z glavnim ventilom. Po opravljenem delu ventil odpremo.

Oglej si ventile od zbiralnika vode do pipe ali WC-školjke.

Si se kdaj spraševal, koliko litrov vode porabiš dnevno? Statistični urad RS zbira različne podatke. Ugotovili so, da je v letu 2010 vsak Slovenec v povprečju porabil 117 l dnevno.

<NAZAJ
>NAPREJ118/291