Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prostornina plinov

Plini se razširijo na ves prostor, ki ga imajo na voljo. Lahko jih stiskamo in razširjamo. Masa plina se pri tem ne bo spremenila. Enaka masa plina je lahko v veliki ali majhni posodi. Ko je plin v posodi bolj natlačen, je njegov tlak višji.

Pline tlačimo s tlačilkami. V pnevmatiko kolesa zrak natlačimo s kolesarsko tlačilko. Pnevmatika mora biti na otip trda. Ko sedemo na kolo, se ne sme potlačiti.

Pnevmatike pri avtu, avtobusu, tovornjaku morajo nositi veliko maso.

Poglej, kaj se zgodi, če zrak v steklenici segrevamo ali ohlajamo. Poskus naredi še sam. Za segrevanje lahko uporabiš sušilnk za lase. 

Topel plin potrebuje več prostora kot hladen, zato se je balon napihnil.

Prazna plastenka, ki je bila nekaj časa v hladilniku, se je stisnila, saj hladen zrak potrebuje manj prostora. Ko bo plastenka nekaj časa na sobni temperaturi, se bo zopet razširila.

Tudi žoga, ki je bila nekaj časa na soncu, postane napeta.

Prostornino plinov lahko najbolj zmanjšamo tako, da jih utekočinimo. To naredimo z ohlajanjem. Zrak, ki nas obdaja, se utekočini pri temperaturi -183oC.

Če je plin v posodi pod tlakom in odpremo ventil, gre plin v okoliški zrak. Plin gre namreč vedno z mesta z višjim tlakom na mesto z nižjim tlakom. To se zgodi tudi, ko se predre pnevmatika, če balona ne zavežemo ...

<NAZAJ
>NAPREJ10/291