Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Shranjevanje plinov

Pline pred shranjevanjem utekočinijo, zato morajo posode za shranjevanje zdržati visok tlak. Običajno so to jeklenke.

V dvolitrski jeklenki je stisnjen 1 kg zraka. S tem bi lahko napihnili 500-litrski balon. Tako stisnjen zrak uporabljajo za raziskovanje okolij brez zraka.

Zemeljski plin (ZP) se nahaja globoko pod zemeljsko skorjo, običajno skupaj z nafto. V Sloveniji ga ne pridobivamo, zato do nas pride po plinovodnih ceveh pod zemljo.

Od črpališča (Rusija, Alžirija, Azerbajdžan ...) je plinovod speljan po ceveh, ki so lahko nad zemljo ali pod zemljo. Hrani se v plinohramih. Do uporabnikov pride po plinovodu ali se shrani v posebnih jeklenkah.

Pot plina do naših domov je prikazana na spodnji shemi.
 

<NAZAJ
>NAPREJ12/291