Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kroženje vode

Kaj misliš, zakaj grejemo vodo za kuhanje in umivanje vedno pri dnu in ne z vrha? Oglej si posnetek in poskusi odgovoriti na vprašanje.

Ko vodo segrevamo od spodaj, se najprej segreje spodnja plast. Gostota te plasti se zaradi raztezanja zmanjša. Zato se toplejša voda dvigne. Na njeno mesto priteče hladnejša voda. Spodnja plast se zopet bolj segreje kot zgornja plast. Voda tako nenehno kroži in se meša.

Kaj pa se zgodi, če vodo ali druge tekočine grejemo z vrha? 

 

 

Zgornja plast vode se segreje. Pri tem se njena gostota zmanjša. Spodnja plast ima večjo gostoto od zgornje plasti, zato ostane na dnu, ogreta voda pa ostane na vrhu. Stoječa voda se med segrevanjem z vrha ne more mešati.

<NAZAJ
>NAPREJ107/291