Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Sonce ogreva kopno in vodo. Voda se počasneje segreva in tudi počasneje ohlaja kot tla na kopnem, zato je pozimi ob morju topleje kot na celini.

 

Površinske vode (jezera, morja) so večji del leta najtoplejše pri vrhu, proti dnu pa je voda vedno hladnejša, to pa zato, ker se voda segreva od zgoraj.

 

Topla voda z gladine in hladna z dna se ne premešata, ker ima topla voda manjšo gostoto in ostaja na površju. 
Razmisli, kaj se dogaja  pozimi, ko je temperatura zraka nižja od temperature vode?

 

Vodo, ki jo segrevamo pri dnu, se segreje tudi pri vrhu in ima približno enako temperaturo po vsej globini. To pa zato, ker se najprej segreje spodnja plast vode. Gostota te plasti se zaradi raztezanja zmanjša, zato se dviguje. Tako voda nenehno kroži in se meša.

 

Za koliko se snovi na soncu segrejejo, je odvisno tudi od njihove barve. Najbolj se segrejejo črni predmeti, najmanj beli. Zato poleti raje nosimo svetla oblačila, pozimi pa si nadenemo tudi temnejša.

 

Ljudje sončno energijo izkoriščamo v vsakdanjem življenju za toplotno ogrevanje hiš, napajanje avtomobilskih in ladijskih motorjev, napajanje baterij pri kalkulatorjih, tabličnih računalnikih, namiznih in uličnih svetilkah.

Morski tokovi

V morju nastajajo morski tokovi, ki vplivajo na segrevanje in ohlajanje ozračja. Nastanejo kot posledica različnih dejavnikov (vrtenje Zemlje, temperaturnih sprememb, vetrovi, gostote morske vode).

<NAZAJ
>NAPREJ110/291