Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba sončne energije

Pred ogledom posnetka preberi besedilo, razmisli in poskusi odgovoriti.
Imaš črn in bel enako velik plastični lonček. V oba natočiš enako količino vode z enako začetno temperaturo in ju postaviš na sonce. Ali bo voda po desetih minutah v obeh lončkih imela enako temperaturo?

Temperatura vode v črnem lončku je višja kot temperatura vode v belem lončku. To se je zgodilo zato, ker je črni lonček vpil več svetlobe. Črni lonček se je bolj segrel in zato je lahko oddal več toplote vodi. Beli lonček je vpil manj svetlobe kot črni, zato je vodi oddal manj toplote. Ker svetle barve manj vpijajo svetlobo, poleti nosimo svetlejša oblačila.

Naprave, ki uporabljajo energijo Sonca

Sončni kolektorji

S sončno svetlobo lahko neposredno ogrevamo vodo za porabo v hiši. Sončne kolektorje na hiši postavimo na mesto, kjer je na voljo veliko sončnih ur in jih obrnemo proti jugu. Postavimo jih poševno, tako da sončni žarki čim bolj strmo padajo nanje. Navadno so temne barve, ker črna vpije največ svetlobe.

 

Sončne celice

Sončne celice niso isto kot sončni kolektorji. Sončne celice spreminjajo svetlobo od Sonca v električno energijo. To lahko opaziš pri nekaterih uličnih svetilkah, kalkulatorjih, namiznih svetilkah in celo nekateri motorji se napajajo preko sončnih celic.

<NAZAJ
>NAPREJ108/291