Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba škripca

Brez škripca ne gre.

Škripec se največkrat uporablja za ročno dvigovanje bremen. Na jadrnicah se uporablja za ravnanje z jadri, v ribištvu za dvigovanje ribiških mrež, v gorah za varovanje, uporablja pa se tudi pri domačih opravilih. Kako še ga lahko uporabljamo, si oglej na fotografijah.

Sistem škripcev so strojni inženirji uporabili bodisi za orodja bodisi za naprave, ki nas popeljejo na višino.
Eden najbolj znanih in uporabnih gradbenih strojev, ki deluje na osnovi škripcev, je žerjav.

 


 


Izumili so ga pred približno 200 leti. Z njimi si pomagamo pri dvigovanju težkih bremen, pri vleki ladij, avtomobilov in drugih vozil. Najpogosteje ga vidimo na gradbiščih in pristaniščih. Ne pozabi, da ga imajo tudi gasilci.

<NAZAJ
>NAPREJ285/291