Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Človek si je že od nekdaj delo želel olajšati, zato je izumil in izdelal različna orodja. Eno najstarejših orodij za ročno dvigovanje bremen na višino je škripec.

Škripec je sestavljen iz kolesa z utorom in vrvi.

Ljudje so razvili različne vrste škripcev.

S pritrjenim škripcem, ki ima pritrjeno os, breme lažje dvigujemo, ker vrv vlečemo navzdol in si s tem pomagamo z lastno težo. Tak škripec najpogosteje srečamo na gradbišču.

Breme se na gibljivem škripcu dviguje skupaj s škripcem. S pol manjšo silo breme vlečemo navzgor, vendar moramo pri tem povleci dvakrat daljšo vrv.

Najlažje breme vlečemo, če sestavimo škripčevje. Škripčevje je sestavljeno iz pritrjenih in gibljivih škripcev. Več kot je škripcev, lažje vlečemo.

Vendar, ne pozabi: pri tem moramo povleci daljšo vrv

Škripčevje izkoriščamo pri napravah in strojih.

Žerjav je gradbeni stroj, ki ga uporabljajo za vleko in dvigovanje težkih bremen. Uporabljajo ga na gradbiščih, v pristaniščih, v gozdovih in drugje. 

Dvigalo je naprava, ki nam olajša hojo v višja nadstropja, invalidom in starejšim ter slabotnim omogoča premikanje. Najdemo ga v javnih prostorih.

Dvigalo deluje na osnovi pritrjenega škripca, ki je nameščen v strojnici in ga poganja elektromotor. 

 


 

<NAZAJ
>NAPREJ286/291