Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
8.

Pokaži svojo moč.

Potrebuješ: 2 metli, nekaj metrov vrvi za perilo, smukec, nekaj prijateljev.

1. Na metlo priveži vrv.
2. Ročaj metle potresi s smukcem in ga enakomerno razmaži po vsem ročaju. (Tako zmanjšaš trenje vrvi ob ročaj.)
3. Prijatelji naj primejo metli, kot je prikazano na sliki.
4. Okoli ročajev obeh metel ovij vrv. Primi za prosti konec vrvi. Prijatelji naj ročaja močno vlečejo narazen, sam pa vrv sunkovito potegni k sebi.

9.

Dvojni škripec

Potrebščine: 
  • 4 tulci, na katerih je bil navit sukanec
  • kos 2 mm debele jeklene žice
  • vrvica
  • kombinirane klešče
  • plastično vedrce

 

Starše ali učiteljico prosi, naj iz žice napravi dva nosilca tulcev za sukanec. Tulca natakni na nosilca, sestavi škripčevje in nanj obesi plastično vedrce. Škripčevje obesi na kavelj, v vedrce pa naloži nekaj predmetov. Potežkaj vedrce in primerjaj njegovo težo s silo, ki je potrebna za dviganje vedrca s škripcem.

 

<NAZAJ
>NAPREJ289/291