Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razgradnja hrane v človeškem telesu

Hrana po našem telesu potuje in se spreminja. Kaj se s hrano dogaja na njeni poti, poglej pod gumbi.

Prebavna cev zdravega odraslega človeka je dolga več kot 6 metrov.

Na Zemlji pridelamo dovolj hrane za vse ljudi, vendar ta ni enakomerno porazdeljena. Slovenija je dežela, kjer je hrane dovolj in je verjetno le malo ljudi lačnih.

Vzroki za lakoto:

  • neugodno podnebje (suše, poplave)
  • vojna
  • slab življenjski standard

Zaradi pomanjkanja hrane so otroci neodporni in zbolijo za različnimi boleznimi. Zaradi tega lahko tudi umrejo.

V deželah, kjer je hrane dovolj, veliko ljudi poje več hrane, kot je telo potrebuje. Hrana, ki jo pojedo, po navadi vsebuje veliko maščob in sladkorja, primanjkuje pa ji vitaminov in vlaknin. Jedo enolično hrano. Posledica tega so predebeli ljudje. Tudi oni zbolijo, najpogosteje za boleznimi srca in ožilja. 

Debelost je povezana tudi z nizkim življenjskim standardom. To pa zato, ker se ti ljudje slabo prehranjujejo, saj je kakovostna hrana draga. Povezana pa je tudi z življenjskimi navadami  (kje, kako, kaj, koliko jemo, telesna dejavnost).

<NAZAJ
>NAPREJ211/291