Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Naše zdravje in dobro počutje sta zelo odvisna od tega, kaj pojemo. Zato sta izjemno pomembna izbira sestavin in način priprave hrane. Pregovor pravi:

"SMO TISTO, KAR JEMO".

Razgradnja hrane

USTA - Hrano zgrizemo in pomešamo s slino. Nekaj hrane se razgradi že v slini. Hrana potuje po požiralniku.

ŽELODEC - Tu se nadaljuje razgradnja hrane s pomočjo želodčnih sokov.

ČREVESJE - V črevesje pride predelana hrana, kjer jo telo vsrka. Vlaknine pomagajo, da ostanki hrane hitreje potujejo po črevesju in da jih laže izločamo.

DANKA - Danka je del prebavne cevi med debelim črevesom in zadnjikom, dolgim približno 12 cm. Je najmočnejša in ena najpomembnejših mišic v telesu, saj zadrži hrano, da jo telo izkoristi in vsrka. Tu nastaja blato.

Hrane je na svetu dovolj za vse ljudi, vendar ni enakomerno razporejena. V deželah, kjer je primanjkuje, pogosto, prihaja do podhranjenosti. V deželah, kjer je hrane dovolj pa se ljudje prenajedajo. V teh deželah so se razvile tudi bolezni - motnje hranjenja (anoreksija in bulimija).

 

S pravilnim shranjevanjem živil preprečujemo njihovo kvarjenje. Kako dolgo je živilo primerno za uživanje, je napisano na embalaži. Tam so označeni tudi datum proizvodnje pakiranja, energetska vrednost živila in živilski dodatki.

Z embalaže živil pod gumbi preberi rok uporabnosti posameznega živila.

<NAZAJ
>NAPREJ213/291