Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Narodnostna meja

Zgodovinski dogodki so spreminjali meje Slovenije. Že v 19. stoletju so bili k Italiji priključeni Beneški Slovenci. Ko so bile po prvi svetovni vojni določene meje, so v drugih državah ostali Primorska, Porabje in Koroška. Po drugi svetovni vojni je Slovenija dobila Primorsko, razen Trsta in Gorice.

Meja, ki razmejuje naroda, se imenuje narodnostna meja. Danes slovenska narodna meja sega prek državne meje. Tako državna meja Slovenije zavzema manjše ozemlje kot narodnostna meja.

Narodnostno ozemlje Slovencev

V kateri državi je najmanj, a vendar več kot nič, slovenskega narodnostnega ozemlja?
V

Državni simboli

Državni simboli predstavljajo državo. Vsaka država ima vsaj tri državne simbole: zastavo, grb in himno.
Zastava Slovenije je iz treh polj; najvišje je belo, srednje je modro in spodaj je rdeče. V levem gornjem delu zastave, na belem in modrem polju, je grb. Grb ima obliko ščita. Na modri podlagi je v sredini lik Triglava, pod njim sta valoviti črti, ki ponazarjata reke in morje. Nad Triglavom so tri rumene zvezde, simbol Celjskih grofov, ki so v poznem srednjem veku pod svojo oblastjo združili skoraj vse današnje slovensko ozemlje.

Pobarvaj slovensko zastavo in grb.
Grb in zastavo pobarvaš tako, da izbereš barvo in klikneš na prazno polje v zastavi ali grbu.

<NAZAJ
>NAPREJ3/241