Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Slovenijo uvrščamo z 20.273 km2 površine in 2 milijonoma prebivalcev med manjše države. Je mlada država, nastala po razpadu Jugoslavije leta 1991. Na samostojni poti je utrdila gospodarske povezave z drugimi evropskimi državami in leta 2004 postala članica Evropske unije.

Slovenija leži v južnem delu Srednje Evrope, na stiku štirih velikih evropskih naravnih enot: Alpe, Panonska kotlina, Dinarsko gorstvo in Jadranska kotlina. Na slovenskem ozemlju je stičišče evropskih kultur; slovanskih, germanskih, romanskih in ugrofinskega  naroda.

Sosede Slovenije so Avstrija, Italija, Madžarska in Hrvaška. S slednjo imamo tudi najdaljšo mejo, ki pa še danes ni povsem določena. V Avstriji, Italiji in na Madžarskem živi slovenska narodna manjšina, ki je ostala zunaj matične dežele po nastanku novih meja po prvi oziroma drugi svetovni vojni.

Slovenija 25. junija praznuje rojstni dan. Slovenska himna je kitica Zdravljice, ki jo je napisal France Prešeren in uglasbil Stanko Premrl.

Himna Republike Slovenije je sedma kitica Prešernove Zdravljice, ki jo je uglasbil skladatelj Stanko Premrl:

Žive naj vsi narodi,
ki hrepene dočakat' dan,
da, koder sonce hodi,
prepir iz sveta bo pregnan,
da rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

Oglej si posnetek, ki je nastal leta 2011 in razmisli, kaj so z glasbo in sliko želeli avtorji sporočiti.

<NAZAJ
>NAPREJ4/241