Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

partizanska pesem

V partizanih so peli domače ljudske pesmi, ljudske pesmi jugoslovanskih narodov, tuje ljudske pesmi, nekatere priredbe pesmi drugih narodov, tuje delavske pesmi, operetne napeve in popevke.

Prisluhni Rudiju Simčiču na videoposnetku, ki o pomenu partizanske pesmi pripoveduje iz lastnih izkušenj.

Partizanska pesem se je oblikovala iz mnogo virov, največkrat tako, da so pesmim spremenili ali prevedli besedilo, včasih pa tudi prilagodili melodijo. Pogosto so borci preoblikovali stara besedila z novo, partizansko različico, skladatelji pa so ustvarjali povsem nove partizanske pesmi, običajno z besedili slovenskih pesnikov.

Med slovenskimi partizani so se širile tudi pesmi iz sosednje Hrvaške in preostalih pokrajin »bratskih« jugoslovanskih narodov. Popolnoma posvojena in preoblikovana pa je bila melodija posebno priljubljene partizanske pesmi Svobodna Slovenija skladatelja Pavla Šivica.

Prisluhni 3. kitici, ki pravi:

"Svoboda res je zlata , svoboda nam je vse ..."

Med vojno ljudje doživljajo grozo, žalost in bridke čase. Tako je poleg spodbudnih, borbenih pesmi nastalo tudi veliko pesmi o izgubi; bodisi očeta, brata, prijatelja, moža, žene, svobode. Preberi besedilo pesmi Smrt v Brdih in prisluhni odlomku.

Poleg zgoraj navedenih so bile med jugoslovanskimi partizani priljubljene tudi ruske revolucionarne pesmi, ki so jih po navadi peli na prevedena ali celo nova besedila (Kovači smo, Vsi v partizane, Žrtvam).

Oglej si notna zapisa obeh pesmi, prisluhni melodijama in ju zapoj.

Kovači smo

Žrtvam

<NAZAJ
>NAPREJ57/115