Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Partizanska pesem je živa in aktualna še danes, kar med drugim dokazuje delovanje raznih tovrstnih zasedb, kot je Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki je {27. aprila;Dan boja proti okupatorju.} 2013 na svojem koncertu do zadnjega kotička napolnil dvorano Stožice v Ljubljani.

Na spletu poišči posnetek in fotografije s tega koncerta.

Danes lahko slišimo partizansko pesem na raznih koncertih, prireditvah, mitingih, pohodih.

Med vidnejšimi tovrstnimi zasedbami je tudi Ženski pevski zbor Kombinat, ki iz spoštovanja do vseh, ki so se za našo svobodo in pravico borili in dajali življenja, obuja pesmi, ki hrabrijo duha. Njihovo glasbo uvrščamo med angažirane pesmi, oziroma pesmi upora. Prisluhni Pesmi upora.

Pomen radia med NOB

Radio Osvobodilna fronta, Radio Kričač in Radio Triglav so bile ilegalne radijske postaje, ki so delovale na slovenskem ozemlju med 2. svetovno vojno. V svoj program so vključevale tudi glasbeno-literarne nastope in partizanske pesmi. Radio Kričač je svoje oddajanje vedno začel s takratno slovensko narodno himno Naprej, zastava slave. Oddajal je s 23 različnih lokacij in ga niso nikoli odkrili, leta 1942 pa so Italijani ukazali odstranitev radijskih anten. Svojo edino daljšo oddajo je Kričač posvetili 8. februarju, ki je bil med vojno najpomembnejši praznik v narodnoosvobodilnem taboru.

Pojem »svoboda« je bil pogosta tematika v glasbi NOB. Prisluhni eni najpogosteje izvajanih partizanskih skladb skladatelja Radovana Gobca Pesem o svobodi v izvedbi {PPZ;Partizanski pevski zbor} Ljubljana in razmisli, zakaj je bila prav svoboda tako pogosto opevana. Kakšna je razlika med 1. in 2. delom pesmi?

<NAZAJ
>NAPREJ60/115