Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
5.

Kaj je glavni pomen celičnega dihanja?

6.

V dva cvetlična lončka smo posadili po eno rastlino iste vrste in podobne velikosti. Eni izmed njiju smo potrgali vse liste. Nato smo obe rastlini prekrili s prozorno vrečko in jo spodaj pritrdili na lonček. Rastlini smo postavili na okensko polico in čez teden dni preverili rezultate. Kaj meniš, kaj se je zgodilo?

7.

Kako se imenujejo celični organeli, v katerih poteka sproščanje energije?

(posneto z elektronskim mikroskopom;
povečava $20.000$-krat)

Celični organeli, v katerih poteka sproščanje energije, se imenujejo mitohondriji .
8.

Preberi spodnji odstavek in dopolni manjkajoče besede.

Za celično dihanje so nujno potrebni plin kisik in hranilne snovi, od katerih so najbolj pomembni ogljikovi hidrati . V celičnem organelu, imenovanem mitohondrij, se iz prej omenjenih snovi sprosti energija , ki jo celica uporabi za svoje delovanje. Snovi, ki poleg tega nastanejo, so plin ogljikov dioksid , voda .
9.

Spodnje sličice prikazujejo potek celičnega dihanja pri rastlinah. Uredi zaporedje sličic.

Pri pravilno rešeni nalogi dobiš odziv 'Pravilno.'

<NAZAJ
>NAPREJ111/250