Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Osnovna zgradba stebla

Steblo je običajno osrednji in glavni nadzemni poganjek, na katerem se razvijejo listi (pri cvetnicah tudi cvetovi in plodovi). Zaradi stebla lahko rastlina bolje izkoristi svetlobo ter si v procesu fotosinteze izdela več hrane. Glavna naloga stebla je dvig in razmestitev listov in razmnoževalnih organov ter prenos vode in hranilnih snovi na dolge razdalje. Steblo raste v višino z glavnim poganjkom, lahko pa ima tudi več stranskih poganjkov. Poganjek je obdan z mladimi, trpežnimi listi, ki ga varujejo pred zunanjimi vplivi in poškodbami.

Mikroskopska zgradba stebla

Notranjo zgradbo stebla najlažje opazujemo z mikroskopom, če naredimo prečni prerez stebla zelnate rastline. Zunanji del stebla predstavlja povrhnjica, prekrita z voskasto prevleko, ki tako kot pri listu, varuje rastlino pred izsušitvijo. Pod povrhnjico so lahko razvite celice za oporo. V steblu so prevodna tkiva ali žile razporejene v obroču ali razporejene po vsej površini stebla.


Shema prečnega prereza stebla             

Vpiši v okvirček ustrezno število.

2 - žila   1 - povrhnjica
<NAZAJ
>NAPREJ131/250