Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Lega Sonca na nebu

Kaj se dogaja s Soncem čez dan?

Sonce zjutraj vzide, opoldne je najvišje na obzorju, zvečer pa zaide. Zdi se nam, da Sonce kroži okoli Zemlje, vendar to ne drži.

Zemlja kroži okoli Sonca in se vrti okoli svoje osi. Če gledamo z Zemlje, je videti, kot da se Sonce premika, kar pa ni res. Ker je tako samo videti, pravimo, da je premikanje Sonca NAVIDEZNO.

Podobno je, če med vožnjo gledamo skozi okno avtomobila. Videti je, kot da se premika pokrajina. V resnici pokrajina miruje, premika pa se naš avto. 

 

 

Kompas, orientacija, vetrovnica

Smeri neba določamo s kompasom ali bolj sodobnimi napravami - GPS-om.  Temu pravimo orientacija. Smeri neba so označene na vetrovnici.
Sever je zgoraj, jug spodaj, vzhod desno in zahod levo.
Enako je na vsakem zemljevidu.

K spodnjim številkam napiši ustrezne izraze (popoldan, jutro, večer, dopoldan, opoldan), ki povedo, v katerem delu dneva je Sonce na določenem položaju.

 

1: jutro    2: dopoldan    3: opoldan    4: popoldan    5: večer

Naprave za orientacijo

<NAZAJ
>NAPREJ10/291