Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Zemlja se vrti okoli svoje osi. En vrtljaj traja 24 ur.

V 24 urah se izmenjavata svetli del dneva - dan in temni del dneva - noč. Med njima je dvakrat mrak (jutranja zora, večerna zarja).

Sonce zjutraj vzide, zvečer zaide. Z Zemlje je videti, kot da Sonce kroži okoli Zemlje. 

Sonce miruje, Zemlja kroži okoli Sonca in se vrti okoli svoje osi.

Orientacija je ugotavljanje lege glede na strani neba. Za lažjo orientacijo si pomagamo s kompasom ali sodobno napravo - GPS-om.

Magnetna igla v kompasu kaže proti severu. Ko določimo, kje je sever, lahko določimo še druge glavne smeri neba: jug, vzhod in zahod.

Za natančnejšo orientacijo so nam v pomoč stranske smeri neba: severovzhod, jugovzhod, severozahod in jugozahod. 

Orientiramo se lahko tudi po znakih v naravi (lega zvezd, gibanje Sonca, mah, letnice na štoru ...).

Dolžina dneva in noči

Dolžina svetlega in temnega dela dneva se skozi leto spreminja. Spodnja grafa prikazujeta dolžino dnevov in noči po mesecih. Ali veš, kateri prikazuje dolžino dnevov in kateri dolžino noči?

<NAZAJ
>NAPREJ12/291