Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Cestni promet

Pločnik

Pločnik poteka ob cesti in je višji od ceste. Namenjen je pešcem. Lahko je na eni ali na obeh straneh ceste. Na njem so pešci varni pred avtomobili.

Kolesarska steza in kolesarski pas

V mestih in naseljih, kjer je veliko prometa, so za kolesarje urejene posebne površine. Kolesarske steze in pasovi so lahko označeni z rdečo barvo, da jo kolesarji lažje in hitreje opazijo. Kjer so kolesarke steze in pasovi, morajo kolesarji voziti po njih. 

Razmisli, kje vozijo kolesarji, če ni kolesarske steze.

Ali poznaš razliko med kolesarskim pasom in kolesarsko stezo?

Kolesarska steza je lahko enosmerna ali dvosmerna.

Cesta

Cesta je načrtno narejena pot, ki povezuje kraje. Namenjena je različnim vrstam prometa. Pomisli, katerim.

Podlage cest so lahko makadam, tlakovci, beton, največ cest pa prekriva asfalt.

Poznamo različne vrste cest.

Dirkališče

Tudi Formula 1 in druga dirkalna vozila spadajo med vozila, vendar niso primerna za na cesto. Zanje so zgrajene posebne prometne površine, imenovane dirkališča.

Razmisli.

Katere cestno prometne površine uporabljaš na poti v šolo?

<NAZAJ
>NAPREJ114/291