Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vodovodna napeljava

Od zajetja vodo po ceveh napeljejo do zbiralnika. Vodni zbiralniki se najpogosteje nahajajo na hribu.  Iz njih voda po ceveh odteče v stanovanja, ki so niže od zbiralnika.

 

Ponekod pitno vodo črpamo iz podtalnice, ki se nahaja globoko pod zemljo. Če v bližini zajetja ni hribov, vodo prečrpamo v visoke vodne stolpe. Ti so najvišje stavbe v naselju. Voda priteče iz stolpa po ceveh v stanovanja. V Sloveniji imamo ohranjene vodne stolpe iz časov, ko so po nekaterih mestih gradili prve vodovodne napeljave.

Priprava vode

Voda, ki jo iz različnih virov črpajo za uporabo v gospodinjstvih, je potrebno prečistiti. Iz nje odstranijo trde delce, škodljive snovi in drobne delce. Na koncu jo razkužijo s klorom. Tako postane primerna za pitje.

<NAZAJ
>NAPREJ152/291