Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sestava prsti

Prst ali zemlja je vrhnji del Zemljine skorje. V njej so delci kamnin in humus. V vmesnih prostorčkih sta še zrak in voda.

Iz prsti rastline dobivajo vodo, mineralne snovi in del kisika. Prst rastlinam daje tudi oporo za rast.


Humus je zgornja plast prsti. V humusu so drobna bitja, glive, bakterije pa tudi večje živali (deževnik, striga ...). To so razkrojevalci, ki se prehranjujejo z odpadlimi deli rastlin (listi, iglice, vejice ...) in ostanki živali. Tako nastanejo mineralne snovi. Čim manjša je žival, manjši so razgrajeni delci. 

Kaj je v prsti?

V posodo damo pest prsti. Nalijemo vodo. Po nekaj urah se delčki kamnin in ostanki rastlin ločijo. Delčki kamnin potonejo, ostanki rastlin pa plavajo. Če imamo lupo ali mikroskop, pogledamo, kaj je v ločenih delih.

Prst je bolj rodovitna, če je v njej več humusa. Taka prst je rahla, zračna, lahko zadrži veliko vode.

Njive in polja imajo rodovitno prst. Da to povečamo, jih moramo gnojiti in jih rahljati.

<NAZAJ
>NAPREJ26/291