Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prepustnost in vpojnost

V prsti je med delci kamnin in humusom prostor za vodo in zrak.

Prepustnost prsti pove, kako hitro voda pronica skozi njo. Če voda hitreje pronica, je prst bolj prepustna in se hitro izsuši. Peščena prst je bolj prepustna kot glinena.

Kako hitro pronica voda skozi prst, ugotoviš s spodnjim poskusom. Poskus naredi večkrat, z različnimi prstmi, da boš videl razliko.

Prst, skozi katero je v istem času prešlo več vode, je bolj prepustna. Ugotovi, katera prst je najbolj prepustna in katera najmanj.

Vpojnost je lastnost prsti, da v sebi zadrži vodo. Prst, ki vsebuje veliko humusa, je bolj vpojna. V prejšnjem poskusu smo ugotovili, da je v prsti ostalo 175 ml vode. (200 ml -  25 ml = 175 ml).

V prsti, kjer rastline dobro uspevajo, je skoraj polovica prostornine prsti namenjena vodi in zraku. V deževnem času in ob taljenju snega je delež vode večji. V sušnem času je v prsti večji delež zraka. Najboljša zemlja je hkrati prepustna in vpojna.

Za sajenje lončnic in balkonskih rož lahko kupimo že pripravljeno prst. Vrtnarji svetujejo, katera prst je primerna za izbrane rože. Poglej, kako sejemo semena okrasnih rastlin.

<NAZAJ
>NAPREJ28/291