Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Prst je zgornji del Zemljine skorje. V njej so delci kamnin, humus, voda in zrak.

Na fotografiji je isti izkop od blizu in daleč. Levi prikazuje zgornjih 30 cm, desni pa 6 m.

Humus je najbolj rodovitni del prsti. V njem so drobne živali, glive in bakterije (razkrojevalci), ki odpadle dele rastlin in živali razgradijo v mineralne snovi.

Prsti se med sabo razlikujejo po barvi, ki je odvisna od kamnin, iz katerih je nastala. Pomembno pa je predvsem to, koliko vode, zraka in mineralnih snovi vsebuje. Da je prst bolj rodovitna, jo moramo rahljati in ji dodajati gnojila.

Prepustnost je pomembna lastnost prsti. Ta nam pove, s kolikšno hitrostjo voda pronica skozi prst. Prst, ki je bolj prepustna, je primerna za rastline, ki ne potrebujejo veliko vode. Prst, ki je manj prepustna, je primerna za rastline, ki potrebujejo več vode.

kaktus (malo vode)        koruza (srednje)             riž (veliko vode)

Pomembna lastnost prsti je tudi vpojnost.

Peščena prst vpije zelo veliko vode, a ta hitro izhlapi. Glinena prst ima zelo malo praznih prostorov in ne vpije veliko vode. Gozdna prst vodo vpije in jo tudi zadrži.

Histogram prikazuje, koliko ml vode je vpil liter prsti.

<NAZAJ
>NAPREJ29/291