Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vrste prsti

Poleg humusa, vode in zraka sta v prsti tudi pesek in glina. Pesek naredi prst prepustno in zračno, glina pa vodo zadrži. Barva je odvisna predvsem od kamnine, iz katere je prst nastala.

Peščena prst

Peščena prst vsebuje večje delce kamnin. Med njimi je veliko zraka in voda lahko pronica skozi. Hitro se izsuši, hitro se ogreje in hitro tudi ohladi. V taki prsti uspevajo rastline, ki ne potrebujejo veliko vode (kaktusi).

Glinena prst

V glineni prsti so zelo drobna zrnca gline, med katerimi ni skoraj nič prostora za zrak. Dobro zadržuje vodo. 
 

Gozdna prst

 V gozdni prsti je veliko humusa. Humus dobro zadržuje vodo, v njem je tudi veliko zraka. V taki prsti dobro uspevajo različne rastline.  

<NAZAJ
>NAPREJ27/291