Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ozračje ali atmosfera

Zemljo obdaja plast zraka. Plast se imenuje ozračje ali atmosfera.

.

Na fotografiji Zemlje iz vesolja je atmosfera vidna kot tanka meglica. 

Za življenje na Zemlji je pomemben spodnji del ozračja, ki ga imenujemo troposfera. V njej je toliko zraka, da živa bitja lahko živijo. Sega okoli 10 km visoko. To je malo nad vrhom Mount Everesta (8848 m).

V troposferi se odvija večina vremenskih pojavov. Do njene zgornje meje se dvigajo oblaki, malo nad njo letijo manjša letala. Z naraščajočo nadmorsko višino se gostota zraka zmanjšuje, temperatura pa znižuje.

Redki alpinisti priplezajo na vrh Mount Everesta brez dodatnega kisika. Temperatura zraka na vrhu gore je med -20 oC in -35 oC.

Tako visoko nad nami se končuje naše ozračje. Višje so Luna in planeti.

 

 

 

 

 

V tem delu ozračja okoli Zemlje  krožijo umetni sateliti.

 

 

 

 

 

 

Polarni sij je viden v bližini severnega in južnega tečaja.

 

 

 

Nad troposfero je stratosfera. V njej je plin ozon, ki Zemljo ščiti pred nevarnimi ultravijoličnimi (UV) žarki, povzročitelji kožnega raka. V tem delu ozračja letijo letala, ki potujejo čez ocean.

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ58/291