Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zračni tlak

Zemlja privlači telesa s silo, ki se imenuje gravitacijska sila ali sila teže.

Zaradi gravitacije telesa padejo na tla. Tehtnica meri, s kolikšno silo Zemlja privlači telo na njeno površje. Tudi Luna privlači telesa, vendar z bistveno manjšo silo kot Zemlja. Človek, ki na Zemlji tehta 60 kg, bi na Luni tehtal le 10 kg. 

 

Zračni tlak je posledica teže zraka. V nižinah ima zrak višji tlak, saj je nad nami veliko zraka. Čim višje gremo, manj zraka je nad nami in manjši je tudi zračni tlak.

Zračni tlak merimo z barometrom. Povprečen zračni tlak v naših krajih je 1010 milibarov (mbar ali MB).

Meritve tlaka omogočajo napovedovanje vremena. Ob visokem  zračnem tlaku je običajno sončno vreme, nizek zračni tlak pa prinaša oblačno in deževno vreme. 

Tudi sam lahko izdelaš preprosto napravo, ki deluje na podoben način kot barometer. Poglej, kaj potrebuješ in se drži postopka izdelave.

Kako deluje? Ob višjem zračnem tlaku zrak balon potisne nekoliko navzdol, palčka gre gor. Ob nižjem zračnem tlaku pritisk popusti, palčka gre dol.

Delovanje naprave opazuj več dni. Poglej (lahko tudi zapišeš), kam kaže palčka ob sončnem in kam ob deževnem vremenu.

<NAZAJ
>NAPREJ60/291